Als u uw pupje meekrijgt valt er waarschijnlijk nog niet echt veel te kammen en te borstelen , zie onderstaande foto.
De vacht is nog erg kort, maar u moet uw pup wel leren dat hij zich laat borstelen en kammen, dus zet hem elke week op tafel en borstel hem door, controleer de voetjes of er niks tussen de tenen of voetzolen zit. Hij moet dit nl. leren. Leren stilstaan om bekeken te worden door bv een dierenarts of om geborsteld of geplukt te worden.
Kijk ook elke week in de oortjes of ze schoon zijn, dan is hij dat ook gewent als u alleen maar aan de oren zit als er wat ontstoken is, en dat is pijnlijk, hoeft u dat waarschijnlijk geen tweede keer meer te proberen, of het wordt een gevecht met onnodige stress. Als u uw hond er aan went dat hij zich laat “onderzoeken” en bekijken is dat voor de hond zelf ook veel rustiger en zal het bij de dierenarts of trimster ook minder snel onrust geven.
U kunt het beste een slicker borstel gebruiken. je hebt ze in verschillende maten, persoonlijk vind ik de kleine het prettigst, je kan nl dan goed bij de oksels komen. De trimhulp is ideaal als de vacht al wat los gaat zitten. U gebruikt hem als een bortsel. lange halen maken. U haalt hier een hoop dood haar mee weg en overbodige onderwol. U heeft de medium nodig voor ons ras.
- Is de vacht goed door, controleer dan ook of er tussen de tenen geen klitjes zitten, en kam de baard en sik ook goed door. Was uw hond zo min mogelijk, komt hij uit de blubber, spuit hem even af en leg hem in de bench, als hij droog is, is hij meestal ook weer schoon. Heeft hij in de sloot gezeten, of gerold in de mest, kadavers of vis, dan is het voor de lucht soms wel noodzakelijk…….maar neem dan een milde hondenshampoo.
- Was de hond zeker niet als hij bij de trimster vandaan komt, de huid is door het trimmen soms wat geïrriteerd, en als hij net wat gevoelig is voor shampoo kan dat een allergische reactie geven in de vorm van een jeukerige en rode huid, bulten etc. wacht minimaal een week.
- Controleer regelmatig het gebit van uw hond, kijk of er niet teveel tandsteen ontwikkeld, dat kan ontstoken tandvlees, en terugtrekking van het tandvlees tot gevolg hebben. Dit is erg pijnlijk en de hond kan daardoor ook moeilijker eten. In het ergste geval krijg je zelfs dat de tanden uitvallen
Tandplak en beginnend tandsteen. U zult dit echt door de dierenarts moeten laten verwijderen.
U kunt bij de hond de tanden ook poetsen, begin daar dan vroeg mee dan zijn ze het gewend. Er is speciale hondentandpasta met een voor honden aantrekkelijke smaak. Er zij ook speciale tandenborstels met dubbele borstels of een korte die op de vingertoppen gezet kan worden. Tandenpoetsen bij de hond is heel goed tegen tandplak wat weer tandsteen veroorzaakt maar u moet dan wel elke dag poetsen anders heeft het geen effect.
- Geef ook goede harde brokken, geen diner, door de harde brokken blijven de tanden schoner en het tandvlees in goede conditie.
- In het voorjaar zult u uw hond goed op de grasaren moeten controleren zeker tussen de tenen en voetzolen en oren, deze kruipen in de huid en geven ernstige infecties, ze moeten dan operatief worden verwijderd, dus wees alert!
- Laat u ook goed informeren bij uw dierenarts als u naar het buitenland gaat over de nodige entingen en vlooien en teken bestrijding. Haal teken en vlooienbestrijdingsmiddelen bij uw dierenarts deze werken zeker goed. Vergeet ook de ontworming niet, bij volwassen honden is dat minimaal 2 maal per jaar. Advies van de dierenartsen 4 maal per jaar. Bij jonge honden: elke twee maanden tot een half jaar, hierna dus elke drie maanden.
Elvira Tuerlings
7895TC Roswinkel
Tel: 06 - 53 100 781
E-mail: elvira.tuerlings@murphysbpgv.nl